Suma fabuloasă cu care s-au vândut tricourile lui Leo Messi de la Cupa Mondială din Qatar. Nu acestea sunt cele mai scumpe

de: Beatrice Dumitru
15 12. 2023

Leo Messi a câștigat Campionatul Mondial cu Argentina, în decembrie 2022. Acum, au fost scoase la licitație tricourile pe cae le-a purtat starul lui Inter Miami în meciurile de la turneul final din Qarar, iar suma plătit pentru ele este fabuloasă. Iată cât au costat.

Cât au costat tricourile lui Leo Messi

Argentina a câștigat Cupa Mondială din Qatar, după o finală dramatică cu Franța, decisă la loviturile de la 11 metri. A fost al treilea trofeu suprem din istorie pentru ”Pume”, după o așteptare de 36 de ani. Leo Messi a marcat de trei ori în marea finală, iar tricourile lui s-au vândut cu o sumă exorbitantă.

Compania Sotheby’s, cu sediul la New York, a organizat o licitație în care s-au vândut tricourile purtate de Leo Messi în meciurile de la Cupa Mondială, inclusiv cel din finala câștigată în fața Franței. Cel care a vrut să aibă tricourile starului argentinian a scos din buuzanar suma de  7,8 milioane de dolari, notează ESPN.

Tricourile au fost purtate căpitanul Argentinei în primele reprize ale meciurilor din faza grupelor cu Arabia Saudită și Mexic, apoi cele din partidele cu Australia (optimi de finală), Olanda (sferturi de finală) și Croația (semifinale), precum și în finala cu Franța. Leo Messi a marcat șapte goluri în Qatar.

Tricou al lui Leo Messi purtat la Campionatul Mondial din 2022. Sursa foto: Profimedia

Prețul de vânzare, care include taxe și comisioane (oferta finală a fost de 6,5 milioane de dolari), este mai mic decât estimarea de peste 10 milioane de dolari prezentată de Sotheby’s, dar este, potrivit casei de licitații, „unul dintre cele mai mari pentru un articol de colecție sportivă”, care reflectă entuziasmul colecționarilor bogați pentru aceste obiecte.

Numele celui care a plătit această sumă pentru a obține lotul unic de tricouri „legat de vârful carierei celui mai titrat fotbalist din istorie”, așa cum l-a descris Brahm Wachter, specialistul în sport de la Sotheby’s, nu a fost dezvăluit.

Tricourile lui Leo Messi de la Campionatul Mondial din 2022. Sursa foto: Profmedia

Recordul pentru cel mai scump tricou

Cel mai scump tricou din istorie rămâne cel al legendei americane a baschetului, Michael Jordan, purtat în timpul finalei ultimului său titlu de campion al NBA cu Chicago Bulls, în 1998. Acesta a fost vândut cu 10,1 milioane de dolari, în septembrie 2022.

Citește și: Leo Messi, imagini care fac înconjurul lumii. Și-a lovit un adversar și l-a strâns de gât

Pe locul doi se află tricoul cu numărul 10 al Argentinei, purtat de Diego Armando Maradona în memorabilul sfert de finală câștigat în fața Angliei (2-1), la Cupa Mondială din 1986. Pentru acel tricou s-au plătit 9,3 milioane de dolari, în mai 2022. Locul trei este ocupat de tricourile lui Leo Messi.

Leo Messi, cel mai bine plătit fotbalist din MLS

Leo Messi a parafat cu Inter Miami un contract valabil pe două sezoane, în valoare de aproximativ 107,6 de milioane de euro (53,8 de milioane de euro pe an). Potrivit celor de la SportBible, ”Puricele” câștigă la echipa lui David Beckham un salariu de aproximativ 1,05 milioane de euro pe săptămână.

Citește și: Ce a putut să spună Leo Messi despre Pep Guardiola: ”A făcut mult rău fotbalului”

Veniturile lui cresc însă exponențial datorită contractelor pe care le are și în afara terenului de fotbal. Altfel spus, Leo Messi a reușit să câștige până acum, în primele patru luni la Miami, aproximativ 19 milioane de euro (19.011.662 de euro net).

Argentinianul se află pe primul loc în clasamentul celor mai bine plătiți jucători din prima ligă de fotbal din SUA. Locul doi din acest inedit top este deținut de atacantul Lorenzo Insigne (Toronto), care încasează venituri totale de 15,4 milioane de dolari, în timp ce pe locul trei se află extrema Xherdan Shaqiri (Chicago Fire), remunerat cu 8,1 milioane de dolari.